Kostivere Mõisapäev „Kaheksa sajandit Maarjamaad“

Pärast eelmisel aastal toimunud mõisapäeva, otsustas MTÜ Kostivere Selts anda mõisapäeva korraldamise ning vastutuse üle Kostivere Kultuurimõisale. See oli meile suur au ja vastutus ning seepärast võtsime selle suursündmuse teha kõige suurema austuse ning kohusetundega.

Selline väärikas nimi sai sellel aastal mõisapäevale pandud mitmel põhjusel. Eelmisel aastal otsustati riigi tasandil kuulutada välja 2015.aasta Maarjamaa aastaks ning kutsuti üles kõiki omavalitsusi seda tähistama. See oli meile võimalus suurendada veelgi enam koostööd  Jõelähtme kiriku koguduse, kultuurimõisa ning omavalitsuse vahel. Leidsime meie vallas (kihelkonnas) mitmeid seoseid Maarja nimega, näiteks ajalooline Jõelähtme Püha Neitsi Maarja kirik, meie maadel kasvavaid taimi, mida seostatakse rahvapärimuslikult Maarja nimega – Maarjakask, Maarjahein, Maarja-sõnajalg jne. Maarja nime teisendeid kasutatakse tänapäevani – Marju, Mari, Marge, Maria jt. Mõisapäevale sellise teema ja nime valikul soovisime teavitada kõigile inimestele, milline maa on ajalooline Jõelähtme kihelkond. Maarjamaa teemat aitas mõisapäeval tutvustada Tallinna Ülikooli vanemteadur Marju Kõivupuu.
Mõisapäeva korraldamise idee sündis 2009.aastal tolleaegse Jõelähtme VV kultuurinõuniku Elle Himma ja Kostivere aleviku aktiivsete inimeste poolt. Soov oli äratada vana ajalooline mõis taas elule.
Traditsiooniliselt on oluline koht  mõisalaadal, kus Kostivere ja selle ümberkaudsete külade elanikud pakuvad oma toodangut ning samuti mõisa näputöökambril, kus kohalikud näputöömeistrid esitlevad tehtuid töid, valmistavad neid kohapeal ning õpetavad teistele. Lisaks töötoad, ettekanded, vestlused, filmitoad jt arendavad tegevused, mis on püütud seostada ürituse alateemaga. Päevale lisab meeleolu kultuuriprogramm kohalike ja külalisesinejatega. Traditsiooniliselt lõpeb päev kontserdiga mõisasaalis, kus sellel aastal esines ansambel Jäääär.
Esimestel aastatel tuli kutsuda kõik esinejad väljastpoolt, kuid pärast kultuurimõisa avamist ja siia kollektiivide loomist, esinevad ka oma kollektiivid.
Juba teist aastat astus mõisapäeval üles Kostivere Kultuurimõisa näitetrupp. Sellel aastal tuli esitamisele U. Vadi etendus „Hea sõna ja soe toit 24h“, mille lavastas Kersti Laanejõe.
Piret Pintmann-Hellaste kogus kokku ja pani üles näituse Kostivere mõisa ja Jõelähtme kihelkonna lugudest ning mälestustest –  Jõelähtme Maarja kirikust ja õpetajatest, lugusid mõisasakstest ja kirikust, Kostivere koolist ja kirjaoskusest, abiellumisest ja nimede panemisest jpm. Näitus läheb edasi rändama Jõelähtme valla raamatukogudesse ja esmalt Kostivere raamatukokku.
Esmakordselt viisime mõisapäeva tegevused ka tagahoovi, kuhu koondasime lastetegevused. Pärimusmuusik Lilian Kapp tutvustas rahvapille ja pärimusspetsialist Kreete Viira õpetas vanu rahvamänge.
Koduloolane ja Eesti Genealoogia Seltsi liige Jaan Tagaväli esitles huvitavat ettekannet teemal: “Jõelähtme kihelkonna Maarja-nimelised läbi sajandite”.
Filmitoas oli huvilistel võimalik vaadata Balti Filmi- ja Meediakooli vilistlase, Kaja Kultuurikeskuse juhi Elari Lend kokkupandud põimikut lühifilmidest Põhjasõjast kuni tänapäevani, mille võttepaigad on seotud Kostivere ja Jõelähtme piirkonnaga.
Elevust tekitas Jaanioja Käsitöötalu käsitöömeistri Janika Saar lillemantlite ning lapivammuste näitus ning MiMo hobiõmbleja Kairet Moistuse lasterõivaste demonstratsioon.
Mõisa hoov oli terve päeva siginat saginat täis – töötasid kohvikud, lapsed lustisid värvilistel mattidel, kiiguti võrkkiikedel, vooliti saviloomi, nauditi päikeselist ilma ja üksteist. Oli rõõmuküllane päev!

Mõisapäeva rahastasid Kohalike Omaalgatuse Programm ja  Jõelähtme Vallavalitsus.

Mõisapäeva toetasid:  MTÜ Kostivere Selts, MTÜ Kostivere Küla Selts, Parasmäe küla, Kostivere Lasteaed, Kostivere Kool, Jõelähtme Tehnikaspordiklubi, MTÜ Ajaveski, Jõelähtme Püha Neitsi Maarja Kogudus, Loomekombinaat OÜ, TÜ Kostivere Tera, MTÜ Rebalased.

Täname kõiki, kes aitasid selle ürituse õnnestumisele kaasa! Kohtumiseni järgmise aasta mõisapäeval!

Irina Pärila
Kostivere Kultuurimõisa kultuurijuht
mõisapäeva peakorraldaja

mois 2