26. oktoobril kell 19:30 Kostivere Kultuurimõisas Mõisa filmiklubi

Dokumentaalfilm “Moest väljas”

Moekunstnik Reet Ausist ja tema plaanist muuta maailma.

Film jälgib moekunstnik Reet Ausi teekonda Tallinnast läbi Euroopa moelavade ja Lõuna-Ameerika puuvillaväljade otse masstootmise epitsentrisse Bangladeshi.

Filmi režissöörideks Jaak Kilmi ja Lennart Laberenzi.

Alates kiirmoe turule tulekust 90-ndate alguses on esmatähtis on toote madal hind. Eesmärk on leida odavaim kangas, kõige lihtsam lõige ja kõige madalama hinnaga allhankija. Lihtne näide on tavaline teksapaar: toormaterjal kasvatatakse Lõuna- Ameerika puuvillaistandustes, kangas toodetakse Indias ja teksad õmmeldakse kokku Bangladeshis. Sealt liigub ese kauplustesse üle maailma. Oma teekonnal arengumaades näevad needsamad teksased, mida me igapäevaselt kanname, füüsilist vägivalda, lapstööjõudu ja 80-tunniseid töönädalaid. Seetõttu saame poest osta soodsaid esemeid, mille eluiga tänu halvale kvaliteedile ja keemiliselt töödeldud kangale piirdub tihti vaid ühe hooajaga. Üldjuhul ei tee keegi sellest probleemi, sest uued soodsad esemed ootavad meid juba poes.
Pole siis ime, et rõivad on kaotanud oma väärtuse ja inimesed tarbivad neid kui ühekordseid nõusid. Tulemus on hävinev keskkond ja tohutud kogused jäätmeid.
Koos Reet Ausiga püüame leida vastust küsimusele, kas sellest olukorrast on üldse mingit väljapääsu.

Kinopilet 2 €

moest-väljas-plakat (1)