Aasta lõpp on on kokkuvõtete ning uue aasta plaanide tegemise aeg – seda eelkõige töö rindel, ent miks ka mitte igaühe isiklikus elus või kodukandi  tasandil. Tagasivaates Kostivere möödunud aastale tuleb tunnistada nii kitsaskohti kui tunda rõõmu kordaminekute üle.

Nagu öeldakse: pole head ilma halvata!
Nii ka meil siin Kostiveres. Kuigi üldkokkuvõtes võib aastaga igati rahule jääda, siis ometi  jäävad möödunud aastat meenutama ka mitmed negatiivsed seigad….
Valdavalt on meie rahulolematus seotud aleviku heakorra teemadega – jätkuvalt on suureks probleemiks aleviku auklik teekate, nõrgaskohti tuleb tunnistada talvises teehoolduses, aleviku paberkonteineri  tühjedamisel ning pikisilmi oodatakse Peterburi maanteelt  Kostiverre suunduva teelõigu kõrvale kergliiklusteed. Olgu mainitud, et kõikidest nendest probleemidest on Jõelähtme vald teadlik – hoiame vaid pöidlaid, et lähiajal leitaks antud tööde teostamiseks ka rahaline ressurss.
Teisalt on meie murede põhjuseks meie endi  hoiakud ja väärtushinnangud, suhtumine meid ümbritsevasse, oma kodukanti. Paratamatult on need mureteemad seotud meie aleviku noorsooga… Olgem ausad, külakiikede ja rularambi lõhkumine, bussiootepaviljonide reostamine ning seal olevate lillekastide rüüstamine, prahi mahaviskamine, asutuste akende lõhkumine – see kõik on märk sellest, et ilmselt on meie kodudes jätkuvalt liiga vähe räägitud pahatahtliku tegevuse emotsionaalsetest ja majanduslikest lõpptagajärgedest. Rääkimata varguslainetest, mis ka meie alevikku teatud perioodidel  on tabanud… Jääb üle vaid loota, et ükskord kasvavad nad suureks, taipavad tehtud pahategude tõsidust, püüdlevad parema iseenda ja tuleviku poole!

Õnneks on mööduvast 2012 aastast meenutada rohkem siiski häid asju!
Kahtlemata on selle aasta olulisemaks märksõnaks MTÜ Kostivere seltsi  eestvedamisel renoveeritud Kostivere mõisa saali avamine 23. veebruaril 2012. Ent ühtki tuba ja maja ei vajata ja täideta inimesteta – mõisa ruumidesse sai loodud uus asutus, Kostivere Kultuurimõis, kes on oma loomisest alates näidanud üles aktiivset omaalgatust ja professionaalsust. Kontserdid, teatrietendused,  tantsuklubi- ja kinoõhtud, tähtpäevade tähistamine ning  tihe koostöö valla, aleviku seltside ning asutustega annab põhjust arvata, et tegusalt alanud esimene tööaasta saab 2013. aastal sama huvitava, erinevatele sihtgruppidele suunatud jätku-aasta!
Uue algust saime näha ka Kostivere Kooli kroonikas – septembris 2012 algasid koolimaja remont- ja laiendustööd, mis loodetavasti lubavad 2013. aasta septembris avada ühes uuenenud koolimajaga ka perearstikeskust ja raamatukogu majutava multifunktsionaalse alevikukeskuse.
Ka Kostivere Noortekeskus on ea tõustes suuremaks kasvanud – detsembris 2012 avati sealsetes ruumides uus tantsu- ja peosaal!

Ent suured muutused ei ole piirdunud vaid aleviku asutustega. MTÜ Kostivere Küla Seltsi ja valla koostöös võeti veel aasta viimastel kuudel ette alevikku läbiva Jõelähtme jõe kallaste põõsa- ja puuraie, sügiseks saadi valmis kaupluse esise parkla laiendamistöödega ning paigaldati uus infostend. Samuti sai aasta jooksul parandatud nn bassu sild ja ehitatud täiesti uus sild raamatukogu kõrvale. Rääkimata aleviku kevadisest ja sügisesest talgupäevast, mil langetati vanu puid, istutati Liukivi põik tänavale kena sangleppade rivi ning tehti väiksemaid heakorratöid, ikka valla kaasabil ja  oma aleviku inimeste entusiasmi  ja lihasjõuga!

Mööduvat aastat jääb positiivsetes värvides meenutama ka noortekeskuse rahvusvahelised ettevõtmised ning suvel toimunud õpilasmalev. Samuti  on justkui uue hingamise saanud meie aleviku raamatukogu, mis lisaks lugemishuvilistele meelitas toredate tegemistega enda juurde nii pisikesi kui suuri eneseharijaid (meenuvad muinasjututunnid, naistering ja koolivaheajategemised lastele).
Aleviku kool alustas uut õppeaastat uhiuue kodulehega internetis ning Kostivere lasteaia tegemisi jäävad meenutama juba tuntud headuses, fantastilised teemapeod ning tähtpäevade tähistamised.
Kostivere Päevakeskus ilmselt aga vajabki oma tegemistes rahulikumat tempot ning traditsioonilisi igapäevatoimetamisi.

Sportlikus plaanis on 2012 aasta olnud samuti tegus – siinkohal kummardus  Kostivere Amigos pesapalliklubile. Külakroonikat lugedes oleme tunnistajateks erakordselt aktiivsele pesapalliaastale, mil õnnestus meie koduväljakul korraldada palju ja lausa vabariigi tasemel suurvõistlusi!
Häid emotsioone meenub ka juulis toimunud Fakto Auto Rattasõidu ürituselt ning oktoobris 2012 toimunud II Kostivere sildade jooksult, mil meie aleviku külastas kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter isiklikult!
Lisaks suurvõistlustele ja spordiüritustele, saame olla tänulikud mitmete spordiharrastusvõimaluste eest.  On see laste showtants noortekas, lauatennis koolis, pesapalli trenn, zumba, body pump, kepikõnd, jooksmine või rattasõit – näha on, et Kostivere liigub!

Meie aastat on teinud huvitavamaks ka mitmed juba traditsoonilised aleviku ühisüritused nagu nt. Kostivere Mõisapäev, jaanituli, advendiaja tähistamine jne. Uue algatusena lõime sel aastal kaasa ka I Kostivere Mõisamängudel, kust tõime koju mängude peavõidu!  Loodame, et mainitud ürituste eestvedajatel on pealehakkamist, jätkub jõudu ja jaksu ning uusi ideid ka algaval 2013. aastal.
Samuti tuleb olla tänulik aktiivsetele vabatahtlikele, kes tegutsevad aleviku seltside juures või kes viivad läbi erinevaid huvialaringe asutuste juures. Oma panust on igapäevaselt andmas ka siin tegutsevad ettevõtjad – on see siis kohalik toodang, töökohtade loomine või toetus meie aleviku ühisüritustele.

Ülaltoodut lugedes võib mööduva 2012 aastaga igati rahule jääda. Jah, meil on kitsaskohti, ent head ja positiivset on õnneks oluliselt rohkem! Et kõik need head teod saaks ka väärilise tunnustuse, kutsun kõiki esitama kandidaate Head teod 2012 konkursile!

Head vana aasta lõppu ja edukat uut aastat!