Peagi on käes aasta ilusaim ja maagilisim aeg – jõulud ja aastavahetus. Paraku on pühade aeg ka aasta õnnetusterikkaim periood. Meeleolukas peotuhinas kipuvad ununema ka päheõpitud turvatõed. Jagame mõningaid lihtsaid nõuandeid, et pühad rõõmsalt ja turvaliselt mööduksid.

Kui küsite, miks just maagiline, siis vanade eesti traditsioonide kohaselt tehti jõulude ajal just nimelt maagilisi toiminguid. Muude traditsioonide kõrval joonistati jõuluõhtul enne pimedat välisustele, väravatele ja sõidukitele valge kriidi või söega ristid – see hoidis halva eemal. Tänapäeval pole enam vajadust ristikesi joonistada – kõige paremini saad oma vara kaitsta, olles ise ettevaatlik ja nutikas, ning mõistagi mõjub ristikestest tõhusamalt varast hoiatav turvafirma kleeps.

Pühadeaegse kodu kaunistamisel pöörake tähelepanu tuleohutusele.
Arvestage nii lahtise tulega kui ka elektriliste seadmetega, mis võivad kergesti süttida. Enim põhjustavad tulekahjusid küünlad: ruumist lahkudes kustutage alati küünal, kasutage mittesüttivast materjalist küünlaalust ning veenduge, et küünla läheduses poleks süttivaid esemeid või kangaid. Õpetage sama ka lastele.

Koduapteek korda!
Et pikad pühad oleksid ka mugavad ja turvalised, vaadake üle oma koduapteegi sisu ning vajadusel täiendage varusid palaviku, peavalu ja seedehäirete vastu aitavate arstimitega.

Hoidke tulekustutusvahendid alati käepärast.
Õnnetusi ikka juhtub, kuid hoides tulekustutustekki või tulekustutit käepärast, on kahjud minimaalsed. Kodus peab tingimata olema suitsuandur!

Ohuallikaks võib saada ka ilutulestik.
Fikseerimata ilutulestik võib põledes paigast liikuda ning selle tagajärjed on ettearvamatud. Et mitte seada ohtu end ja teisi, ärge lubage alkoholi tarbinud inimesel ilutulestikku käsitseda. Ilutulestiku müra teeb koduloomad ärevaks: hoidke kodus kardinad ees, veel parem, kui saate paugutamise ajaks panna lemmiklooma helikindlamasse ruumi.

Talveperioodil varuge sõidukisse eelnevalt soojemad riided, pleed või tekk, kindad ja lumelabidas.
Enne teele asumist jälgige, et mobiiltele- fon oleks laetud ning kütust jätkuks piisavalt. Sõidukist väljudes tuleb maanteel kasutada helkurvesti, et teised autojuhid hädapeatunut märkaks.

Pühade ajal kodust eemal viibides ei tasu unustada, et varastel ei ole pühi.
Pikanäpumeeste jaoks on valveta jäetud kodu kerge saak. Seega tasub jõuluks ja aastavahetuseks maakoju minekuks kodust lahkudes alati valve peale panna. Ka siis, kui pere ise on kodus, pange magama minnes kodu alumise korruse ruumid valve alla.

Pikemast reisist teavita ka oma usaldusväärseid tuttavaid,
kes võiksid kodul silma peal hoida ning tühjendaksid vargale majakana toimivat postkasti. Kui oled turvafirma klient, võta enne kohvri pak- kimist ühendust ka oma kodu valvava turvafirmaga ning anna teada, kellega peaks kontakteeruma häire korral.

Turvalisi pühi!

 Allikas: G4S