25. augustil 2012 toimus Vandjala külaplatsil I Kostivere Mõisamängud, millest võtsid osa 5 ajalooliselt kunagi Kostivere mõisa alla kuulunud küla: Kostivere alevik, Vandjala, Parasmäe, Kostiranna ja Loo küla. Ettevalmistused ühisürituseks algasid juba kevadel külade ärksamate inimeste töökoosolekutega ning kulmineerusid päikesepaistelisel laupäeval Vandjala külas avamistseremoonial külade lippude heiskamisega.

Et teadvustada siitkandi rahvale Kostivere mõisa piirkonna iidse kultuuripärandi olemust ja väärtust,  kuulati ajaloolisi ettekandeid. Kiruvere muinaslaagri abil sai taaselustatud Muinasaegne elulaad ja miljöö. Seejärel oli aeg külade vahel sportlikult ja sõbralikult mõõtu võtta. Võistluspäev algas põneva ja sportliku aardejaht-orienteerumine-viktoriiniga Vandjala küla ajaloolistel radadel. Kuivõrd Kostiverest oli kohale tulnud inimesi hulgim, siis lahkesti jagasime oma inimesi ka teiste külade meeskondadele. Olgu mainitud, et ilmselt see kõige õigem samm polnud – viktoriin ei osutunud kahjuks meie trump-alaks, ajalooliste faktide kohta on meil oma naaberküladelt veel nii mõndagi õppida 🙂
Küll aga olime edukad erinevates muinasaegsetes osavusmängudes! Võidu suutsime noppida paelapunumises,
raudrüü tõstmises, palgi poolitamisel kiiruse peale ning viikingite ragbis. Aleviku taidluskava küla saamisloost tõi publiku ette 5 Taani muhedat munka, kes arutlesid selle üle, millised võiksid inimesed ja Kostivere sajandite pärast olla.  Külade etluskavad vaadatud, oli aeg tantsuks, lauluks ja tänukirjade jagamiseks.

Kostivere alevikuvanemana tänan Kostivere teami liikmeid, kes tulid meie aleviku au kaitsma. Suur aitäh teile!
Mul oli äärmiselt uhke olla nii toreda seltskonnaga küla eest väljas – usun, et hoidsime oma aleviku vastvalminud lippu väga kõrgel!

Samuti tänan Vandjala külavanemat Tiia Välku mõisamängude ideealgatuse eest. Võimsa panuse eest ürituse ettevalmistamisel ja selle läbiviimisel!

Loosi tahtel on 2013 aastal II Kostivere Mõisamängude korraldajaks Kostiranna. Tuleme hea meelega teie külaga tutvust tegema ning teadke – mõisamängude ettevalmistamisel oleme alati olemas! 2014 aastaks võtame siis juba omakorda teatepulga üle 🙂

Parimad tervitused Vandjala, Parasmäe, Kostiranna ning Loo küladele – saime üksteist nägu ja nimepidi tundma ning juba täna ootame pikisilmi järgmise mõisamängude ettevalmistust et teiega taaskohtuda!
Koostöös peitub Jõud!

Kostivere aleviku nimel,
Kadi Truuleht
Kostivere alevikuvanem
[mudslide:picasa,0,100734070976738858405,5780633217226974913]