25. augustil toimus Kostiveres, 5. Kostivere mõisapäev. Seekord oli Mõisapäeva korraldusmeeskonnas juhtotsad antud  meeste kätte ja nende soovidest lähtuvalt kujunesid välja tegevused ning päev sai alapealkirjaks “Meeste tegemised”.

Mõisapäev koosnes näitustest, tehnika- ja liikumisnurgast, omatoodangulaadast, kohvikutest, töötubadest, igat laadi mõõduvõtmistest (saagimisvõistlus, maadlusturniir), meeste laulu- ja jutunurgast, traditsiooniks saanud Hoidiste konkursist ning õhtusest kontserdist.

Vanade tööriistade näituse kollektsioon koguti kokku kohalikelt inimestelt – eesmärgiga tutvustada ajaloolisi tööriistu, mida kasutati põlluharimisel ning viljatöödel. Kaks eripalgelist näitust – Erki Kannuse maailmatuurilt kuulsust kogunud näitus Tilinatorium ning tema naivistlikus stiilis maalid ja Seaküla Simsoni taiesed –  näitasid erinevaid ja isegi äärmuslikke meeste mõttemaailmu  ja kunstikäsitlemist.

Mõisapäeva ühe suure osa moodustas nn tehnika- ja liiklusnurk kuhu toodi kohale vana ajalooline sõjatehnika, mille  võrdluseks seati kõrvale kaasaegne kaitseliidu militaartehnika ning kohaliku päästeameti ja Muuga Tuletõrjekomando varustus. Samale platsile tuli endine kostiverelane,kuulus rallisõitja Urmo Aava  oma ralliautoga. Jõelähtme Tehnikaspordiklubi oli esindatud ATV-dega,  millega said nii suured kui väikesed vigursõitu teha. Liiklusohutuse propageerimiseks oli olemas inertstool, milles sai kogeda autoavariisse sattunud olukorda.

Mõisapäeval järjest tähtsama koha on aastatega saavutanud toidu- ja käsitöölaat, kus said oma toodangut tutvustada ja jagada kogemusi kohalikud elanikud. Laada läbiviimise eesmärgiks ei ole mitte lihtsalt laada korraldamine, vaid püüdleme ehtsa laada hõngu loomisele. Laadal toimub loterii, samuti laadasaia mekkimine. Jätkati ka eelmistel aastatel suurt poolehoidu võitnud hoidiste konkursi traditsiooniga, anti välja auhind „Parim hoidis 2013″. Laada raames toimusid la erinevad töötoad (beebide kunstinurk, savinurk, puutöö nurk, vidude meisterdamine, sõlmede tegemine, rütmituba, meest laulu- ja jutunurk jne). Laada meeleolu hoidis üleval ansambel Väliharf.

Laada kõrvalt leidsid külastajad maadlusplatsi, Martin Plaseriga eesotsas toimus seal mõisa maadlusturniir.
Mõisaesisel platsil leidis aset rida käelisi ja muid tegevusi, kus said ühiselt toimetada nii isad-emad kui lapsed.

Päeva lõppes piduliku kontserdiga, kus Kaunimate Aastate Vennaskond jätkas oma 20. juubelikontserti.Üles astusid Andres Dvinjaninov, Hannes Kaljujärv, Toomas Lunge, Indrek Kalda, Jüri Lumiste.

[mudslide:picasa,0,ktruuleht@hotmail.com,5916289273394413057]