Kevadel 2014 algasid Kostivere mõisas trepihalli renoveerimistööd, meenutavad:

KERLI PÜTSEPP (kunstnik-restauraator, OU Wieseland)
EVE ERMANN (kunstnik- restauraator, OU Wieseland)
TOOMAS AASMAA (restauraator-konservaator, OÜ Wieseland)

Mõisa trepihalli restaureerimistööd algasid Muinsuskaitseameti poolt nõutavate siseviimistluskihtide uuringutega aastal 2013, mida teostas KAR-Grupp. Selle tulemusel leiti vestibüüli II korruse seintel fragmendid maalingust. Kevadel 2014 a alustati restaureerimistöid II korruse maalingute välja puhastamisega. Osaliselt oli maalingu seisukord hull (uste kohal oli krohv lahti ning pude, krohvi sideaine kadunud; niiskuskahjustused välisseintes olid suured). Konserveerimise käigus tuli seintes olevad augud kiht-kihilt täita nõnda, et krohvi ja pahtli seguga mitte maalingut rikkuda. Tegemist on hästi aeganõudva ja täpse tööga. Nähtud vaev, teostatud tööd ning töödele kulutatud aeg on tulemust väärt – kuna tegemist on väga erilise eklektilise ornamendiga, kus segunevad juugend ja klassitsism (ranged vormid ja vaba käega maalitud roosivanikud). Viimase etapina taastasid restauraatorid maalingukaod.

Suvel vahetati II korruse trepihalli laetalad. Lagede üldviimistlustöid teostati mõlemal korrusel. Üldehitustöid tegi Bau Ehitus.
Vestibüüli I korrusel leiti seina ülemises osas lihtsam trafarettmaaling, mis taastati šabloonide abil. Trepi alt tuli välja maalitud ruudustik, mis on samuti pärit mõisa peahoone põlengujärgsest perioodist – seda vaadates saab päris hea aimduse, milline nägi välja mõisa fuajee 20 sajandi alguses. Põlengueelset viismitlust nende restaureerimistööde käigus paraku välja ei tulnud. Arhitekt Nele Rohtla kavandi järgi asendati I korruse ruudustik kiviimitatsiooniga.

Üldehitustööde käigus puhastati trepp kuumaõhupuhuriga osaliselt aluspuiduni puhtaks. Sama trepi alt leitud vana aaderdus (ehk kallima puidu imiteerimine odavamale puidule) lubas arvata, et kogu trepp (v.a astmed) on aaderdatud. Seejärel tegid restauraatorid trepi balusterpostile lisasondaaži, mis seda tõestas. Trepi ajalooline kiht tuli säilitada, millest johtuvalt eemaldati ainult trepi kõige pealmisi värvikihte. Lõppviimistluses astmed õlitati ning teostati vana aaderduse eeskujul tammepuidu imitatsioon.

Huvitavaid leide renoveerimistööde käigus:
* Mõisa II korruse trepihalli seintel olev omanäoline maaling
* Mõisa II korruse trepihalli koridori ukselengilt leiti pliiatsiga kirjutatud aastaarv 1909, mis tõenäoliselt tähistab mõisa põlengujärgset taastamisaega
* Mõisa originaaldetailidest väärivad tähelepanu ajaloolised õhurestid
* Lisaks väärib imetlemist mõisa fuajee I korruse kivimosaiikpõrand
* Ehteks peahoone fuajees on aaderdatud trepp
* I korrusel on näha kolm originaalmaalinguga sondaaži

1. NOVEMBRIL 2014 KUTSUS KULTUURIMÕIS KÕIKI TREPIHALLI- JA HOOAJA AVAMISELE

* Külalistele pakuti kihiseva jooki ja maitsvaid hõrgutisi suupistelaualt
* Avati pidulikult kevad-suvi 2014 renoveeritud mõisa trepihall
* Mõisa trepihallis sai näha fotonäitust “Enne ja pärast”
* Mõisa galeriis oli avatud Rootsi Kallavere Küla Muuseumi näitus „Käsitöö voodis“
* Tutvustati Kultuurimõisa uue hooaja ettevõtmisi, üritusi ja huvitegevust
* Meeleolu lõi ja kontserdi elamusi pakkus TTÜ Puhkpilliorkester
* Üritust fotografeeris Reet Suhova
* Uue hooaja avamise puhul oli võimalus soetada valik ürituste pileteid soodushinnaga.

Vaata ürituse pildilabumit >>

_DSC0306